Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ο (…οι) Σταθμός (-οί) του ΜΕΤΡΟ στην Αγία Παρασκευή και …ποιόν εξυπηρετούν

Η συμπαιγνία άρχισε όταν πριν από πολλά χρόνια μας κάλεσαν τους μηχανικούς στο ΤΕΕ να μας ανακοινώσουν την έναρξη των εργασιών κατασκευής της πρώτης γραμμής του ΜΕΤΡΟ με προορισμό την Αγία Παρασκευή (που δικαιολογημένα αποτελούσε την «Πύλη» της Μεσογαίας).
Στο μεταξύ η πίτα δε μπορούσε να «φαγωθεί» από τους τότε δημοτικούς άρχοντες και τα μεγάλα συμφέροντα της περιοχής και ο σταθμός (κατ’ ευφημισμό πλέον εξυπηρετούντος την Αγίας Παρασκευή) μετακόμισε περί τα 1800 μ. από την κεντρική πλατεία – σημείο αναφοράς του προαστίου της Αγίας Παρασκευής- και κατασκευάσθηκε ως σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας.  Ένα πολύ μεγάλης κλίμακας έργο (πολύ καλαίσθητο αν και πανάκριβο), που σωστά έγινε, αλλά φυσικά δε μπορούσε να υποκαταστήσει το σταθμό που θα εξυπηρετούσε ένα προάστιο – μικρή πόλη των 80000 και άνω κατοίκων.


Ο σταθμός της Δουκίσσης Πλακεντίας με τους "μνημειακούς" χώρους
Στη συνέχεια, έλαβε χώρα ο σταθμός του Χαλανδρίου, σε απόσταση 1100 μ από τον προηγούμενο και σε απόσταση περίπου 1000 μ. από την Αγία Παρασκευή, εξίσου και ίσως μεγαλύτερης κλίμακας πανάκριβο έργο, που πάλι φυσικά εμείς εξακολουθούμε να πληρώνουμε,  χωρίς στην πραγματικότητα να εξυπηρετούμαστε.  
 Οι "σταθμοί " Χαλανδρίου με τα "μνημειακά μεγέθη



 Ο σταθμός του Νομισματοκοπείου,  (1500 μέτρα από την Πλατεία), ασφαλώς δε θεωρήθηκε, αν και κάποιοι αισιόδοξα έτσι το χαρακτήρισαν, σταθμός που θα εξυπηρετούσε την Αγία Παρασκευή.
Και τέλος, μας «έφτιαξαν» και το σταθμό του Δήμου μας, που απέχει το ίδιο από την πλατεία και από το σταθμό του Χαλανδρίου, δηλαδή περίπου 800 μ.!


Ο άρτι παραδοθείς σταθμός της "Αγίας Παρασκευής"
Εύλογο το ερώτημα, γιατί ξοδεύθηκαν τόσο πολλά χρήματα για μια σειρά μνημειακών έργων,  συχνά- πυκνά, γύρω από την Αγία Παρασκευή, σε …απόσταση όμως ασφαλείας από αυτήν, ενώ μπορούσαν τουλάχιστον δύο από αυτά να συγχωνευθούν απ’ ευθείας σε κάποιο κεντρικό σταθμό, που να εξυπηρετεί ορθολογικότερα;
 …….Μήπως οι λόγοι είναι προφανείς;

Δορυφορικός χάρτης της ευρύτερης περιοχής της Αγίας Παρασκευής με επισήμανση των σταθμών του μετρό των γειτονικών περιοχών και τη θέση της κεντρικής πλατείας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου