Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Oι Ηγεμόνες


Έχουν αλλάξει τις μοίρες πολλών λαών κι έχουν διαμορφώσει την ιστορία εθνών, συμπαρασύροντας συχνά την ιστορική διαδρομή όλου του πλανήτη, μια φούχτα άνθρωποι στο πέρασμα των αιώνων, διαθέτοντες συνήθως ανάμεικτα στοιχεία παραφροσύνης και μισαλλοδοξίας, άμετρης φιλοδοξίας και ματαιοδοξίας, απίστευτης σκληρότητας και εγωκεντρισμού, αλλά και –κυρίως τη νεώτερη εποχή- καμιά φορά φαιδρότητας και γραφικότητας, με πολλές ιδιορρυθμίες και σκανδαλώδη hobbies.
Είναι οι εκάστοτε «Ηγεμόνες» του παρελθόντος και οι «ηγέτες» της σύγχρονης εποχής, είτε πρόκειται για δικτάτορες, εγκαθιδρυμένους με τη βία, είτε για πολιτικούς,  εκλεγμένους με κοινοβουλευτικές διαδικασίες, είτε για "Επαναστάτες" -στην ουσία δικτάτορες, συχνά χειρότερους σε αυταρχισμό. Απομονώνοντάς τους –σε απόσταση ασφαλείας- φαίνεται απίστευτο το πώς κατάφεραν οι προσωπικότητες αυτές ακόμη και να συμπαρασύρουν (παράδειγμα ο Hitler) τη βούληση της λαϊκής μάζας, που έφθασε και να τους επιλέξει μέσα από ελεύθερα δημοκρατικά πολιτεύματα (Βush, Berlusconi).
Και ο τόπος μας σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τέτοιες φιγούρες, κυρίως στην νεώτερη ιστορία του και σίγουρα η κατάντια μας σήμερα έχει στενότατη σχέση μαζί τους. Συχνά, ισχυρές προσωπικότητες με υπέρμετρη φιλοδοξία και έντονες δημαγωγικές ικανότητες, είτε ξεπουλώντας τη χώρα σε ξένα συμφέροντα (βλέπε τους δικτάτορες που πέρασαν απ’ τον τόπο) είτε χτίζοντας μια γοητευτική εικόνα και προσελκύοντας φανατικούς οπαδούς (Μητσοτάκης, Παπανδρέου Α. κ.ά) όχι μόνο επιβάλλονται  στο «λαό», αλλά και τον «εκμαυλίζουν»,  εκτρέποντας σε κάθε περίπτωση τη χώρα  από την όποια πορεία προόδου.
Άλλες φορές, πρόκειται για άτομα με «φιλικό» προς τα έξω profile (συμπεριλαμβάνονται και ...όλοι οι εις –Άκης στον τόπο μας), χαμηλών τόνων (ας θυμηθούμε το εντόπιον «σεμνά και ταπεινά»), γοητευτικές ή όχι προσωπικότητες, που όμως κατορθώνουν να προκαλούν αμέτρητα δεινά σε ολόκληρο τον πλανήτη (βλ. Clinton και Bush), ή με την κάκιστη διαχείρισή τους και την ουσιαστική τους αδιαφορία για τη χώρα τους, να κατακρημνίζουν τα συμφέροντά της και να υποθηκεύουν το μέλλον και των μεθεπόμενων γενεών, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.
Και ας μην ξεχνάμε και την παρουσία προσώπων "παρά τω ηγεμόνι", φυσιογνωμίες με έντονες φιλοδοξίες, που δίπλα σε άβουλες προσωπικότητες, άσκησαν ουσιαστικά εξουσία και καταστροφική επιρροή, όπως αναρίθμητες βασιλομήτορες στην ιστορία ή συμβούλους παρά τω Πρωθυπουργώ.....
Υπάρχει ελπίδα;
Νέρων

Franco

 Kastro

Peron
Mussolini
Hitler

Burguiba

Dada


Husein

Homeini


Cantafi



Mubarak

Μεταξάς



Παπαδόπουλος


Ιωαννίδης


Μητσοτάκης

Παπανδρέου Α.

Clinton

Bush

Berlusconi


Papandreou


Καραμανλής Κ/κης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου